DC OktatásFormák határok nélkül – Larissa Camara gendersemleges ékszerei

Formák határok nélkül – Larissa Camara gendersemleges ékszerei

Habár a gendersemleges tervezés elsőre szokatlanul hangozhat, valójában a tárgykultúránk javarészt ilyen módon szerveződik. Gondolhatunk járművekre, konyhai eszközökre, bútorokra vagy éppen kütyükre, tárgyaink (explicit módon) ritkán tesznek különbséget nemi alapon felhasználó és felhasználó között. A gendersemleges tervezés szempontjából viszont vannak nehezítő kontextusok – Larissa Camara Beyond Binary ékszereivel egy ilyen kihívásos terepre merészkedett.

A Beyond Binary a divatipar már-már dogmatikus, nemi alapú megözelítését kívánja meghaladni – a berögzült formai megoldások rovására, az inkluzivitás és az önkifejezés javára. Az ékszerek formavilága éppen ezért letisztult, a fő hangsúly az egyszerűségre és a magas minőségű anyagokra került, nem utolsósorban bárki által hordhatóak, nemi identitástól vagy stíluspreferenciától függetlenül. A kollekcióban gyűrűket, nyakláncokat és fülbevalókat találhatunk, melyeket nemcsak önmagukban, hanem együtt, egymással kombinálva is lehet viselni – így válik bejátszhatóvá az önkifejezés spektruma.

Larissa kutatásában továbbá azt is megjegyzi, hogy a gendersemleges tervezés nemcsak a nemi identitás összefüggésében aktuális, ugyanúgy rezonál a fenntarthatósági megfontolásokkal is, mivel a nemekhez kötött termékek gyakran felesleges duplikációval járnak, ezzel arányosan pedig az esetleges környezeti terhelés is sokszorozódik. A gendersemleges tervezés szélesebb körű adaptációjával csökkenthetjük a termeléssel járó hulladékot, optimalizálhatjuk az ellátási láncokat, összességében pedig hozzájárulhatunk egy fenntarthatóbb jövőhöz.

_Szak: Design MA

_Kurzus: Design Specialization

_Témavezető: Koós Daniella

Kulcsszavak: