DC OktatásEszköz ember és okostelefon között _ Adel Arunova koncepciója

Eszköz ember és okostelefon között _ Adel Arunova koncepciója

Mindannyian tapasztaljuk, hogy az okostelefonok jelentősen befolyásolják életünket, szociális helyzetektől kezdve az egyedül töltött időig értesítések és különböző applikációk ritmizálják napjainkat, de nincs ez másképp a munkával sem. Adel Arunova a munkahelyi okostelefon-használat zavaró hatásainak minimalizálását tűzte ki célul Coregg projektjével.

Adel kutatással kezdte a tervezési folyamatot, majd felmérést készített annak érdekében, hogy megértse a munkavállalók okostelefon-használati szokásait és igényeit. Ezt követően egy olyan rendszert tervezett, melynek célja a telefonok zavaró hatásainak csökkentése anélkül, hogy a felhasználók lemaradnának a fontos értesítésekről vagy hívásokról.

„Amikor az asztali eszköz formáján dolgoztam, három agyagmodellt készítettem, és többeket megkértem, hogy próbálják ki, mi a legkényelmesebb számukra. A többségnek a kis féltojás forma tetszett.”

A tervezett rendszer egy zárat és egy asztali eszközt is magában foglal, melyek segítségével a munkavállalók képesek távol tartani telefonjaikat az asztaltól, miközben továbbra is látják a legfontosabb értesítéseket, valamint lehetőségülk nyílik a gyors és könnyű információkeresésre is. Az eszköz egyébként Bluetooth technológiával lenne felszerelve, emellett Adel egy intuitív alkalmazásfelületet is kifejlesztett, hogy egyszerűsítse a bevezetést és a testreszabást.

_A projekt a Design MA képzés Complex Project Planning I. kurzus keretein belül valósult meg, melynek során a hallgatók egy-egy összetett, technológiai, társadalmi, gazdasági és környezeti tényezőket integráló problémakört dolgoznak fel saját indíttatásuknak megfelelően. A kurzus központi tematikája a félévben a munkavégzés volt.

_Kurzusvezető: Dr. Koós Daniella, egyetemi docens