DC OktatásTérrácsrendszer és növényszövet – Varga Luca kávézó terve

Térrácsrendszer és növényszövet – Varga Luca kávézó terve

Habár a kortárs designkultúrában mára megkerülhetetlen szemponttá vált a fenntarthatóság, már-már „tervezői közhelyről” van szó, ennek ellenére a hétköznapok valóságában csak kevéssé szervesültek az ilyesfajta tér- és tárgymegoldások. Varga Luca kávézó projektjében egy olyan térrendszer megalkotására tett kísérletet, ami nemcsak zöld és praktikus, hanem – jobb kifejezés híján – élmény benne lakozni.

Koncepciómban a növényt, mint növényszövetet, a teret beszövő térstruktúraként értelmeztem – részletezi Luca a tervezői kiindulópontot. És tényleg: a fából készült tartószerkezet eleve tagolja a teret, a horizontális sávokból kialakított ülő- és pultfelületek dinamikusan kapcsolódnak a vertikális idomokhoz, nagyvonalú vagy éppen szerény belmagasságtól függetlenül bármilyen tér kihasználásában működik.

Fentebb le- és belógó növények kaptak helyet, „félúton” polcokat találunk, melyek borok, teafüvek és kávék tárolására, könyvek, valamint további növények elhelyezésére is alkalmas lehet. Az otthonos térélmény érdekében az ülőhelyek kialakításánál a vertikális idomok zártabb, kuckósabb osztásokat hoznak létre, de az utcafronton is hasonlóképp köszön vissza a struktúra: összecsukható, könnyen szerelhető térrácsként, amely részben árnyékolóként, részben a teret alakító elemként funkcionál.

_Szak: Építőművészet BA

_Kurzus: Belsőépítészet és bútortervezés

_Oktatók: Fülöp Krisztina & Lévai Tamás