Felvételi – BA tájékoztató

BA felvételi tájékoztató

Felvételi információk

A Széchenyi István Egyetem Művészeti Kar Design Tanszék a 2024. évi felvételi eljárás keretében 3 alapképzési (BA) szakot hirdet meg. Az építőművészet BA, formatervezés BA és tervezőgrafika BA alapszakok állami ösztöndíjas és önköltséges formában is végezhetők. Az egyetemről, a kollégiumi és nyelvtanulási lehetőségekről, a diákhitelről az egyetem felvételi honlapján tájékozódhatsz.

Felvételi információk – alapképzési szakok

A művészeti alapképzési BA szakok felvételi eljárása két fordulóban – szakmai alkalmassági vizsga és gyakorlati vizsga – lebonyolításával történik:

 • Az első forduló – szakmai alkalmassági vizsga – a bemutatkozó felvételi anyag (portfolió) benyújtása online módon, az értékelése: megfelelt / nem felelt meg.
 • A második fordulón – a gyakorlati vizsgán – a szakmai alkalmassági vizsga fordulóján megfelelt felvételizők vehetnek részt.
 • A gyakorlati vizsga rajzi-, plasztikai-, tervezési- és konstrukciós feladatokból, valamint a jelentkezőkkel történő személyes interjúból áll.
 • Az interjú kivételével valamennyi vizsga anonim.
 • A gyakorlati vizsga beosztását és a vizsgán megszerezhető pontszámokat a honlapunkon tesszük közzé.

Az alapképzési szakok felvételi eljárásában tanulmányi pontot/érettségi pontot, illetve többletpontot nem számolunk. A gyakorlati vizsgán mindösszesen 200 pont szerezhető. A felvételin megszerezhető összpontszám a gyakorlati vizsgán elért pontok megkettőzésével számítódik.

A felvételi eljárás során az egyetem nem küld a jelentkezőknek írásos értesítést az alkalmassági és gyakorlati vizsgák időpontjáról és egyéb feltételeiről. A felvételi vizsgák időpontjai, követelményei és a vizsgákkal kapcsolatos minden egyéb részletes tudnivaló a honlapunkon olvashatók – egyes aktuális információkat későbbi, a megjelölt időpontban teszünk közzé.

A járványhelyzet időbeni alakulásától függően a felvételi vizsgák időszaka, a feladatok sorrendje, tartalma és teljesítésének módja megváltozhat, az esetleges változásokat a honlapunkon tesszük közzé, ezért kérjük, hogy a felvételi eljárással kapcsolatban rendszeresen figyeljétek honlapunkat!

Alapképzéseinket állami ösztöndíjas és önköltséges finanszírozási formában is hirdetjük.

Felvételi időpontok – alapképzési szakok

 • 2024. március 1. – honlapunkon közzé tesszük a felvételi első fordulója – szakmai alkalmassági vizsga – alkalmával online módon benyújtandó bemutatkozó felvételi anyag (portfolió) elektronikus feltöltésével kapcsolatos tartalmi, formai és technikai tudnivalókat.
 • 2024. április 15. – a bemutatkozó felvételi anyag (portfolió) elektronikus feltöltésének határideje.
 • 2024. április 27. – a bemutatkozó felvételi anyag (portfolió) elbírálása, a jelentkezők értesítése a honlapunkon keresztül (név nélkül, kódszámmal) az alkalmassági vizsga eredményéről.
 • 2024. április 27. – honlapunkon közzé tesszük felvételi második fordulója – gyakorlati vizsga – szakonkénti időpontját, helyszínét, beosztását, az egyes feladatokban megszerezhető pontszámokat és a gyakorlati vizsgához szükséges eszközöket.
 • 2024. június 27. – 30. között – a gyakorlati vizsga lebonyolítása.
 • 2024. július 24. – a ponthatárok kihirdetése a felvi.hu honlapon.