DC OktatásA mozgásról szólt minden feladat – Juhász Márton gondolatai a kipakoláshoz

A mozgásról szólt minden feladat – Juhász Márton gondolatai a kipakoláshoz

A mozgásról szólt szinte minden feladat – meséli Juhász Márton tipográfus, a Design Campus oktatója a tervezőgrafika kipakolásról. És valóban: változatos kihívásokon keresztül széles spektrumot jártak be a hallgatók, cikkünkben ezekből az eredményekből villantunk fel néhányat, valamint Márton gondolatait közöljük a munkák mellé.

„Minden mozgásban van ezen a világon. […] Az univerzum is csak egy nagy szállítási vállalat.”

– Murakami Haruki

Az első évfolyam stílusokban történő otthonos mozgását a monogramoktól a kiállításarculaton át az analóg dinamikával rendelkező, önmagát tanító könyvtervig különféle feladatok segítették. Később a „luftpack” problémakörét valós adatokkal, érzékletesen vizualizálva jártak be egyéni és csoportos utakat. A másodévesek statikusnak tűnő betűkapcsolatai lendültek mozgásba a hatlapú kockákat valós térben és időben forgatva, pakolva, majd a mikrotipográfiai kalandok tapasztalatai reszponzív piktogramban és információs rendszerben alkalmazódtak, dinamikusan változó környezetünkre pedig a „rebrandek” adtak valós alternatívákat.

A mesterszakos hallgatók komplex feladatuk középpontjában a színház állt. A kortárs élőszereplős audiovizuális élmény fiatalok számára történő promóciója komoly kihívás volt, mely egy hosszútávú együttműködés és együttgondolkozás alapjait is meg tudta teremteni a Győri Nemzeti Színházzal. A vizuális nyelv dinamikus eszközeit alkalmazva készültek könyv-trailerek, melyek sajátos megközelítéseikkel valóban a könyvre tudták irányítani az érdeklődést. Az animációs analóg és digitális kísérletek mellett a statikus dinamika megjelenítési lehetőségeit kutatva, hagyományos képversek experimentális tipográfiai megoldásokkal „mozdultak” meg analóg kiadványokban.