Felvételi – BA útmutató

Útmutató

a Széchenyi István Egyetem Művészeti Kar Design Tanszék által 2024-ben meghirdetett alapképzési szakok (építőművészet BA, formatervezés BA, tervezőgrafika BA) felvételi eljárása első fordulója alkalmával – szakmai alkalmassági vizsga – online módon benyújtandó bemutatkozó felvételi anyag portfólió + motivációs levél feltöltéséhez.

Formai előírások

A felvételi jelentkezéskor általad megjelölt szakonként egy-egy portfóliót és egy motivációs levelet kell benyújtanod. A szakonként feltöltendő PDF formátumú fájl egy dokumentumba összefűzött, A/4-es méretben szerkesztett állomány legyen 300 PPI (képpont/inch) felbontásban digitalizálva (szkennelve, fotózva). A feltöltött fájl maximum 50 MB lehet. A PDF nem tartalmazhat személyes vagy elérhetőségi adatokat (név, lakcím, e-mail cím, telefonszám).

Tartalmi előírások

A portfóliónak tartalmaznia kell minimum 10 db munkát, melyek a meglátásod szerint legjobban bemutatják a felkészültségedet. Ezek lehetnek tanulmányrajzok (fej-, alak- és látványrajzok), valamint olyan skiccek, vázlatok vagy ötletrajzok, kész tervek melyek a választott szakhoz fűződő érdeklődésedet tükrözik. Lehetőséged van az általad alkotott tárgyakról, makettekről készült fotók beküldésére is, de minimum 5 db tanulmányrajznak szerepelnie kell. Az alkotások témaválasztása kötetlen, technikájuk tetszőleges, nem feltétel a teljes kidolgozottság. Javasoljuk a bemutatott munkákat a készítésük időrendjében helyezd el a bemutatkozó anyagban. A feltöltött PDF terjedelme ne haladja meg a 25 oldalt. Ha több szakra is adtál be felvételi jelentkezést, akkor minden szakhoz külön-külön portfóliót kell feltöltened – értelemszerűen az adott szaknak megfelelő tartalommal. A motivációs levélben kérjük, hogy azt fogalmazd meg, miért szeretnél erre a szakirányra jönni, mi érdekel designban, miért /hogyan fordult a figyelmed az építészet, tárgytervezés vagy a tervezőgrafika felé. A motivációs levél hossza 120–250 szó terjedelemnél ne legyen hosszabb. A személyes érdeklődésedre, szándékaidra, elképzeléseidre, példaképeidre vagy a számodra különösen érdekes tervezési részletterületre vagyunk kíváncsiak leginkább. Az online módon benyújtott munkák eredetijét a második fordulóban be kell mutatnod.

Regisztráció és feltöltés menete

A regisztrációt és a feltöltést a https://felveteli.sze.hu/designszakok oldalon az Alapképzési szakok feltöltési felülete menüpont alatt teheted meg 2024. március 20. és 2024. április 15. között.

Személyes adatok megadása a regisztrációhoz

  • Név – ugyanolyan formában add meg, mint a felvi.hu jelentkezéskor
  • Felvételi azonosító – amit a felvi.hu-n kaptál
  • Születési hely – település neve ahol születtél
  • Születési dátum – születési év, hónap, nap
  • E-mail cím – ide kapsz visszaigazolást, olyat adj meg, amit használsz
  • Telefonszám – olyan szám ahol elérhető vagy

Szak kiválasztása

Az egyes szakok neve előtti jelölőnégyzetben tudod kiválasztani azt vagy azokat a szakokat, ahova beadtad a jelentkezésedet. A kiválasztott szak neve alatt megjelenik a: Fájl kiválasztása gomb, amire kattintva kijelölheted és feltöltheted a kiválasztott PDF fájlt. Ha több szakra adtad be a felvételi jelentkezésedet, akkor mindegyik szakhoz, az ahhoz tartozó PDF fájlt kell feltöltened.

Adatvédelmi nyilatkozat

Az adatvédelmi nyilatkozat alatti jelölőnégyzettel tudod elfogadni az abban leírtakat. A nyilatkozat elfogadása nélkül nem tudod a regiszrációdat és a feltöltésedet elküldeni.

Regisztráció és feltöltés véglegesítése

Az oldal alján található küldés gombra kattintva tudod a regiszrációdat és a feltöltésedet elküldeni.

A sikeres regisztráció és feltöltés után

A regisztráció megtörténtéről visszaigazolást kapsz a megadott e-mail címedre. A visszaigazolás tartalmazza a regisztrációdhoz egyedileg létrehozott felvételi kódot. A felvételi vizsgák tisztasága érdekében az eljárás során ez az egyedi felvételi kód fog azonosítani, személyes vagy elérhetőségi adataid a feltöltött anyagokban sehol nem jelennek meg. A felvételi eljárás során az egyetem internetes oldalának tárhelyére feltöltött anyagokat csak az egyetem arra jogosult munkatársai tekinthetik meg.