DC OktatásKönyv a könyvről – Válogatás a BA-s tervezőgrafikusok munkáiból

Könyv a könyvről – Válogatás a BA-s tervezőgrafikusok munkáiból

Meglehet, ez a Kapr 101 tétel a könyvtervezésről könyvecske poros kicsit, poroszos is, de minden leporolás és feldolgozás frissítően hat. A Műszaki Könyvkiadó antikvárrá kopott kötetei alapján készült új terveikkel a BA elsős tervezőgrafikusok – Tóth Antónia Laura, Gulyás Bettina, Török Norbert, Turay Nikolett, Szecsődi Zsófia és Horváth Judit Zoé – mind bizonyítják ezt. De mi váltja ki ezt a pezsgető alkotói hatást?

Hm, kötelező feladat. Nem ez. Talán mert Kapr lényegre törően, világosan tudott tartalmat tagolni, tananyagot átadni. Igen, ránézésre is szimpátiát keltően, már-már SMS-tömörséggel. Aki könyvvel, könyvtervezéssel kalkulál a jövőben is – látjuk a könyv életképességét médiumként, így nem botor ambíció ez –, annak többszörösen hasznos Kapr tételeivel foglalkozni. Ami oldalpárba rendezendő, az a tervezőgrafikusnak egyúttal szakmai útmutató is e rendezéshez.

A könyv külső és belső elrendezése során élmény volt látni, ahogy teljes természetességgel folyt a digitalizálás és a festék az ujjbegyeken. Az anyagtalan, fénylő pixel pakolás, szövegtördelés és a manuális nyomhagyás a sketchbook firkáktól a monotípián át a printerek egyedi nyomataiig mind-mind fontos eszközzé váltak a Design Campus művész hallgatóinak alkotói gyakorlatában. A digitális mellett (és azzal harmóniában!) az analóg iránti fogékonyságuk révén is tudták értékelni, kellő kritikával helyén kezelni Herr Kapr tanár úrnak, a betűvel munkálkodás, tűpontos tipografálás német mesterének a könyvtervezői tanítását.

Illusztrációval kiteljesített „cool” tervek is születtek annak az „oldschool” embernek a tanításából, aki a betűket még ólomtestről papírba préselt, cuppantott festékként, tapintható matériaként élte meg a múlt század második felében. A festékes-grafitos ujjú designer hallgatók szemmel láthatóan jól érzik a Kapr-tételek leporolásával nyerhető, a biflázáson túli, fejlesztő játéktér lehetőségeit. Mint a labdát dinamizmussal mozgató, pályát, tizenhatost, partvonalat és helyzeteket prímán érző focista, úgy képesek ösztönre és tudatra egyaránt edzeni, hatni, élményt adni. Élénkítő játékosságuk azért is vonzza a figyelmet, vezethet vizuális sikerre, mert nemcsak a pályát érzik, egyszerűen jól érzik magukat ezen a pályán.

_Szak: Tervezőgrafika BA

_Témavezető: Barka Ferenc