DC OktatásLátványos formalitás – Armaghan Bashir irodai széke

Látványos formalitás – Armaghan Bashir irodai széke

Az irodai kényelem kulcsfontosságú, főként azok számára, akik hosszú órákat töltenek munkával. Ebből a megfontolásból Armaghan Bashir, elsőéves Design MA hallgató egy olyan irodabútor-projekten dolgozott a Complex Project Planning I. kurzus keretein belül, amely a mindennapi munkavégzés kényelmetlenségeire kínál megoldást. Az Ergo Chair irodai szék és a hozzá tartozó asztal megalkotásával a kényelem, a látványos formai megoldások és az elegancia harmóniáját tűzte ki célul.

Kutatása során Bashir két, a számítógépes munkavégzésnél kulcsfontosságú termékpárt azonosított: egér-billentyűzet és szék-íróasztal párosát. A tervezés előkészítő szakaszában egy szék és íróasztal kifejlesztése mellett döntött, felismerve hogy az sokkal nagyobb hatással lehet a felhasználói kényelemre mint az egér-billentyűzet. A szék tervezésekor Bashir saját irodai és remote munkatapasztalatára alapozott, de számos online értékelést és összehasonlítást is megvizsgált. A tanulságok végül a szék különböző elemeiben testesültek meg, így lett része a koncepciónak a fejtámla, ami sok irodai székből bántóan hiányzik, a háttámla hálós anyaga a túlzott hőtartás elkerülése érdekében került a koncepcióba, de a kartámaszok is átgondolt tervezői döntések végén nyerték el végső formájukat – a hátrészhez kapcsolónak, így több hely marad a lábaknak.

„Azt szerettem volna, hogy a szék feltűnő, de ugyanakkor formális legyen.”

Az ergonómiai és praktikus megfontolások mellett Bashir kiemelt fontosságot tulajdonított annak, hogy széke formai értelemben egyaránt illeszkedjen az irodai és az otthoni lakókörnyezetbe. A háttámla organikus formája a textíliák lágyságát idézik meg, ezt egészíti ki a vázszerkezet, ami tulajdonképpen keretezi, megszelídíti a háttámla hullámzását. Az íróasztal esetében szintén az ülőmunka minőségének emelése volt a cél: beépített monitorállványt tervezett, ami ideális szemmagasságot biztosít a képernyőknek, ezenkívül egy tálcás beágyazást és egy pohártartót is integrált az íróasztalba a maximális kényelem jegyében.

_Armaghan Bashir projektje a Design MA képzés Complex Project Planning I. kurzus keretein belül valósult meg, melynek során a hallgatók egy-egy összetett, technológiai, társadalmi, gazdasági és környezeti tényezőket integráló problémakört dolgoznak fel saját indíttatásuknak megfelelően. A kurzus központi tematikája a félévben a munkavégzés volt.

_Kurzusvezető: Dr. Koós Daniella, egyetemi docens