DC OktatásLepence fénye – Egy elhagyatott fürdő revitalizálása

Lepence fénye – Egy elhagyatott fürdő revitalizálása

A Pilisben található lepencei strandfürdő lassan 20 éve használaton kívül van, pedig adottságai mindig is kivételesek voltak. A Budapest közelségében fekvő lokáció rengeteg túraútvonallal és természetközeli hellyel kecsegtet, sőt, 1970-ben még termálvizet is találtak a helyszínen. Később a szocialista korszellem szerint megépült a Lepence-völgyi Strand és Termálfürdő jellegzetes vasbeton íveivel és a széles körű üdültetés ígéretével. A jobb sorsra érdemes, többnyire romos épületekkel tarkított területet Varga Luca, Brassai Katalin és Brassai Csenge álmodta újra.

Egy olyan helyszín kialakítását képzeltük el, amely biztosítja a természet nyugalmát, de kulturálisan sokszínű programokkal teli célpontot is kínál – olvasható a CheckINN Revitalizátor ötletpályázatra leadott anyagban. A tervezői szándék tehát összetett: a Kultúrpart egyaránt igyekszik megszólítani túrázókat, biciklistákat, kenusokat, de a környékbelieknek vagy akár a hajós forgalommal érkezőknek is egész napos időtöltést kínálna – étkezéstől kezdve a fürdőzésen át az esti színházig.

A különböző funkciókhoz ezért egymástól jócskán eltérő, ámde építészeti megoldásokban rokonértelmű épületek lettek rendelve, a fenntarthatóság jegyében pedig csak a legszükségszerűbb beavatkozásokat tennék meg a tervezők. A Kultúrpart tehát egy olyan hely lehetne, ami nemcsak revitalizál egy rég elfeledett, izgalmas területet, hanem fellendítheti a környékbeli településeket és szatellitvárosokat, nem mellékesen pedig a kultúra, a nyugalom és a szórakozás ideális egyvelegét nyújtaná.

Bisztrógaléria

Zsuffa András terveinek nagy részét eredeti formában tartanák meg az alkotók, elmondásuk szerint az ikonikus betonívek miatt fogta meg őket a helyszín. A körülményekhez alkalmazkodva két medenceív megtartása mellett egy nagyobb, bisztrónak helyet adó felület is megjelenik, egyik része zártabb, a másik nyitott, akár napozásra is alkalmas.

Medencék

A nagyobbik medence 1930 óta van a terület kiemelt, panorámás részén, ami – akárcsak a képen szereplő kisebbik – a tervek szerint színpaddá alakítható. A vízfelületek fölé tolható színpad egyszerű, de nagyszerű gesztus: sötétedés után zenekarok koncertjeit vagy színdarabokat lehet figyelni a fák tövében.

Nagyszínpad

Ilyen jellegű előadótér korábban nem létezett Lepencén, ugyanakkor formaiságában egyértelműen rokon az eredeti, íves épülettel. A helyszín nagyobb léptékű koncerteknek is otthont tud adni, ezzel is szélesítve a Kultúrpart szolgáltatási palettáját.

Kabinházak

Annak érdekében, hogy a látogatói tendenciák ne a rövid, egy napos utazások irányába tolódjanak, a Kultúrpart kisebb szálláshelyeket, kabinházakat is magába foglal. A panorámás, 30 négyzetméteres épületek két, bővítés után négy fő befogadására alkalmasak. A terület talán egyetlen turisztikai szempontból értelmezhető hiányossága, hogy nincsen közvetlen partszakasza, de a visegrádi öböl kiterjesztésével ez is orvosolható – nemcsak a pihenés új horizontja jelenhetne meg, hanem a hajós és biciklis forgalom becsatornázása is.

_Varga Luca, Brassai Katalin és Brassai Csenge a Designcampus Építőművészet BA hallgatói

_A projekt a CheckINN Revitalizátor Ötletversenyének keretében készült el

_Korábbi cikkünket a Radó-szigeti csónakház revitalizálásáról ITT találjátok