DC HírekJáték vagy használható technika? Kiss Bence képei az OFF fotófesztiválon

Játék vagy használható technika? Kiss Bence képei az OFF fotófesztiválon

A közép-európai térség legrégebbi és rangos fotográfiai eseménye a Mesiac Fotografie (fotóhónap) fesztivál, amely immár 33. alkalommal kerül megrendezésre a szlovák fővárosban. A nemzetközileg ismert és elismert eseményen a világ élvonalának fotográfusai vesznek részt. A feltörekvő, fiatal művészek számára 2010 óta szervezi meg a pozsonyi fesztivál OFF szekcióját. Ennek keretében jelentős hangsúlyt fektetnek a fotográfiai, tágabb értelemben a művészeti oktatásra, ezért egyik kiállításukat mindig az egyetemeknek szentelik OFF Academy néven. Az akadémiai szekcióban Kiss Bence MA tervezőgrafikus hallgatónk már elismerésekkel díjazott Játék vagy használható technika? című a xerográfia lehetőségeit feltérképező és a gyakorlatban is alkalmazó kutatási projektje mutatkozott be a pozsonyi Kunsthalle kiállítóterében.

Cím nélkül (Gesztusfestés), 2022

szkenner és akril festék, digitális print


Kiss Bence kutatási területe az experimentális fotográfia, ezen belül is a szkennerrel készített image-ek vizsgálata. Az avantgarde irányzataihoz kapcsolódó művészek szabadon kísérleteztek az új képalkotó eszközzel, a fényképezőgéppel, művészi eszközként tekintettek rá, felfedezték és kihasználták kompozíciós lehetőségeit. A képalkotó és sokszorosító eljárások és eszközök fejlődésével új technológiák jelentek meg: a xerográfia, majd a digitális sokszorosítás és nyomtatás. A xerográfiát a 70-es évek progresszív művésznemzedéke is felfedezte és integrálta alkotói módszerei közé. Az eljárás művészi használata lehetővé tette a szerialitásról való gondolkodás elmélyítését, illetve különösen a közép-kelet-európai országokban a politikai elnyomás leleplezésének művészeti eszközévé is vált. Kiss Bence kutatói munkája e (művészet)történeti előzmények feltárására irányul, azzal a céllal, hogy saját alkotói gyakorlatában a történeti előzményekre reflektálva, a 21. század eszközeivel, elsősorban a szkennerrel játékosan megmutassa a képalkotási eljárásban elvesző vagy hozzáadódó információkat.

Növekedés, 2022

stop motion animáció


Kiss Bence a tudományos kutatást és az alkotói munkát ötvöző (artist research) projektje kiválóan jeleníti meg mindazokat a célokat, amelyek a progresszív design campus oktatási módszerét jellemzik, ezért méltán nyerte el projektjével az Új Nemzeti Kiválóság Program támogatást.

Current, 2023

Fragmented Apathy / Crab Mentality / Seeker

szkenner, kollázs, digitális print


_Az OFF Bratislava fesztiválról ITT találtok több információt

_A Design Campus 2023-ban meghívást kapott az OFF Bratislava fesztivál Academy szekciójában történő bemutatkozásra, amelynek zsűrijében Uhl Gabriella PhD művészettörténész, a Design Campus oktatója is részt vett.

Kulcsszavak: