DC OktatásÚton a saját stílus felé – Képek a rajz kipakolásról

Úton a saját stílus felé – Képek a rajz kipakolásról

Tanulmányrajzot készíteni olyan szükséges gyakorlás, mint a zeneművészetben a skálázás. Minél gyakorlottabb egy alkotó, annál könnyebben veti papírra vizuális gondolatait. – világít rá a rajzolás fontosságára Gollowitzer Szabina, a Rajz- és Ábrázolás tantárgy oktatója. A klasszikus alkotói készségek fejlesztése tehát megkerülhetetlen komponens, ezt illusztrálva a rajz kipakolás képeiből válogattunk, a képeket pedig Szabina oktatói kommentárja kíséri.

Az első félév a geometriai- és forgástestek vizsgálatán alapszik különböző hosszúságú, 4 és 8 órás beállításokkal, de a tér és a belső tér ábrázolása is meghatározó téma. Mivel minden első éves hallgató más rajzi háttérrel érkezik, ezért érdemes tiszta lappal indítani. Direkt kétértelműen fogalmazva: nemcsak a papírt, hanem a hallgatókat is újszerű, meghatározó impulzusok érik. Képességeik változatossága izgalmas kiindulópont azon az úton, aminek a végén mindenki rátalál saját, testhez álló rajzi módszerére. Ehhez viszont tényleg az „elején” érdemes kezdeni.

„Otthoni feladatként, kreatív jelleggel M.C. Escher anamorfikus tereivel foglalkoztunk. A konzultációk folyamán minden rajzi feladat bemutatásra kerül, ami oktatói szempontból elengedhetetlen, mert ilyenkor ismerhetjük meg a hallgatók egyéni rajzi világát. Ekkor folytathatunk beszélgetéseket a »miértekről«, hogy a későbbiekben a »hogyan« kérdés kapcsán is közös nevezőkre jussunk.

Kulcsszavak: