DesignerblogIt’s not rocket science _ Grafikai játék angol kifejezésekkel

It’s not rocket science _ Grafikai játék angol kifejezésekkel

Egy új nyelv elsajátítása rengeteg előnnyel jár, ugyanakkor sok időt és energiát igényel. Molnár Izabella, tervezőgrafika szakos hallgató tanítási célzattal készült illusztrációs projektjében az angol nyelv jellegzetes közmondásaira és szólásaira összpontosít. Munkája kreatív és inspiráló módon mutatja be, illetve teszi emlékezetessé a nyelvtanulást, éppen ezért is figyelemreméltó. Mauer Kata cikke.

Egy jó dolog, ami először rossznak tűnt (A blessing in disguise)

Az idiomatikus kifejezések gyakorta fordulnak elő mind az írott, mind pedig a beszélt angolban. Nehézségük abból fakad, hogy szószerinti fordításuk a legtöbb esetben nem értelmezhető. Evégett minden ilyen szófordulat külön-külön történő megismerése jelenti az egyetlen megoldást, ez a tény pedig szinte önmagában is képes rögvest visszafogni a művelődés iránti vágyat.

Csakhogy nem kell, hogy a tanulás küzdelmes és megterhelő legyen. Izabella nem csupán felhívja a figyelmet a nyelvben rejlő különlegességekre, hanem teszi mindezt sajátos, friss és szellemes grafikai megoldásaival kiegészítve, izgalmassá téve ezáltal az ismeretszerzést.

Jobb megmutatni, mint elmondani (A picture is worth a thousand words)

„Észrevettem, hogy a gyerekeknek készült idegen nyelvű tankönyvekben képileg nem ábrázolják elég kifejezően, megragadóan a közmondásokat és szólásokat. Ezek általában nem is szokta annyira tetszeni” – fejti ki véleményét az alkotó.

Izabella elsődleges célja, hogy megkönnyítse és élvezhetővé tegye a gyerekek számára tanulmányaikat. Koncepciója a vizualitásra épül. Saját tapasztalataiból merítve az illusztrációt választotta mint fő kifejező eszközét, továbbá felismerte, hogy az egyik legjelentősebb és legerőteljesebb eszköz maga az ábrázolás. A képek esszenciája abban rejlik, hogy több szinten, mélyebben képesek hatást gyakorolni, nem utolsósorban hatékonyabban tudnak megragadni a memóriában.

Fején találta a szöget (Hit the nail on the head)

„A választott technikába szerettem volna belevinni valami gyermekit, kézit, ezért csináltam papírkollázst” – részletezi Izabella. Munkája során az anyaghasználat mellett a színekre is nagy hangsúlyt fektetett. Élénk, vidám színei harmóniát és nyugalmat tükröznek, mellyel továbberősíti munkájának hatását.

Jóllehet, az angol nyelv ezen részleteinek megismerése első látásra körülményes feladatnak ígérkezik, mindenki számára megnyugvást jelenthet, hogy nincs lehetetlen. Molnár Izabella perspektíváján keresztül tisztán látható, hogy ez a téma is megannyi érdekességet és felfedezni valót tartogat.

Így nézve nem is olyan nehéz megérteni, voltaképp ez nem rakétatudomány.

_A cikk a Szöveg és kép kurzus keretein belül készült

_Molnár Izabella és Mauer Kata a Design Campus Tervezőgrafika BA szakos hallgatói