DesignerblogBarátságos betűpárbaj – Tipográfiai kompozíciók a FontFrontról

Barátságos betűpárbaj – Tipográfiai kompozíciók a FontFrontról

A Budapesti Design Week idén ünnepelte 20. évfordulós jubileumát, melynek apropóján felelevenítették az elmúlt két évtized több rangos eseményét, köztük a FontFrontot is. A kiállítást megelőző pályázat keretein belül közel ötszáz művet bírált el a szakmai zsűri, a végső 52 betűkompozíció közé a Design Campus több hallgatójának munkája is bekerült. Cikkünkben Békefalvi Borka Bojána, Gazdag Réka, Szentgyörgyvári Ivett és Krizbai Gergely – Krizbo tervei mellett egy kis ízelítőt is adunk a Kastner Kommunity-ben megrendezett kiállításról – Kiss Bence beszámolója.

Az első FontFront betűpárbaj több, mint 10 éve történt, a kezdeményezést Halasi Zoltán tipográfus-grafikus indította útjára. A dolog lényege, hogy az abc betűit kreatív játékként újratervezik a résztvevő alkotók, majd párokba rendezve mérkőznek meg egymással egy aktív, online közönségszavazás formájában. Idén, sok év után, felélesztették a koncepciót, ezúttal az angol abc kurrens betűit küldték ki a jelentkezőknek – a barátságos versengést a FontFront Facebook-, illetve Instagram-oldalán lehet követni.

Krizbai Gergely: p & Békefalvi Borka Bojána: s

A kiválogatott művekből aztán egy kiadvány is született, rendhagyó formátumban. Minőségi papírokra készültek a nyomatok, melyek kötészet nélkül egy elegáns tokban kaptak helyet. A lapok sorrendje cserélgethető, így a ki- és behelyezhetőségüknek köszönhetően a betűket tartalmazó oldalak dekorációként, kis méretű poszterekként is funkcionálhatnak.

Gazdag Réka: k & Szentgyörgyvári Ivett: q

A megnyitón tanúsított hatalmas érdeklődés egyfelől biztos jele annak, hogy a FontFront koncepciójában továbbra is van még lendület, másfelől remek kiindulópontja lehet további szakmai diskurzusoknak. A szervezők nem titkolt szándéka, hogy a jövőben folytatni szeretnék
a kezdeményezést, akár újabb sebességre kapcsolva, egy évről évre visszatérő esemény formájában.

_A kiállítás november 7-ig megtekinthető a Kastner Kommunity nyitvatartási idejében

_Fotó: Kiss Bence

_A szöveg az Innováció és vizuális kommunikáció tárgy keretében készült

Kulcsszavak: