Designerblog„Itt másfajta alkotói légkör jön létre” – Interjú Czakó Zsolttal

„Itt másfajta alkotói légkör jön létre” – Interjú Czakó Zsolttal

Czakó Zsolt több évtizedes grafikusművészi pályafutása, számos szakmai sikere mellett önmagára nem oktatóként, hanem tehetséggondozóként tekint. Elmondása szerint olyan fiatalokra van szükség, akik a világot összefüggésekben látják, képesek az önálló véleményalkotásra, a differenciált gondolkodásra. A Design Campus oktatójával a Széchenyi Alumni Magazin készített interjút, amiben beszélgettek a Design Tanszék értékeiről, víziójáról, de sok más mellett Zsolt egykori mesterei is szóba kerültek.

„A szemléletem alapjait Pécsről hoztam. Lantos Ferenc festőművész és felesége, Apagyi Mária zongoraművész, zenepedagógus a zenei és vizuális művészeti oktatás integrált rendszerét dolgozta ki. Erre alapozva indítottak 1968-ben egy, a többihez képest egészen más szemléletű művészeti iskolát, melyben nem feltétlenül művészeket akartak képezni. (…) Elsősorban látni és hallani akarták megtanítani a fiatalokat.” – mesélt a meghatározó élményekről. Az iskolában egyébként két és fél évig tanított, nem mellékesen – saját szavaival élve – Lantos árnyékában fejlődhetett.

A beszélgetés során többször hangsúlyozta az integrált oktatás előnyeit, aminek a szakmai szempontokon túl értékes szociális hozadékai is vannak: közösség, párbeszéd, műteremhangulat, oda-visszahatások. Szerinte egy ilyen jellegű oktatási megközelítés a megszokotthoz képest nagyobb fokú személyességet ígér.

„Közös gondolkodáson alapuló alkotói együttlétként fogom fel az óráimat, amiben helye van irodalomnak, megjelenik a tér, a zene, s még az illat is, holott alapvetőn vizualitásról beszélgetünk. Szerintem ennek az iskolának egyik feladata, hogy tágítsa a szabad gondolkodás határait, megismerjük a világot és benne persze magunkat is.”

Az interjúból továbbá kiderül, hogy a Ferenczy Noémi-díjas grafikus milyen arculatokat tervezett a kereskedelmi televíziók indulásakor, melyek voltak az elmúlt évek kiemelkedő megrendelései, valamint min dolgozik mostanában építész kollégáival. Az eredeti beszélgetés ITT olvasható, a teljes szám pedig a Széchenyi Alumni Magazin archívumából lesz elérhető hamarosan, melyben Kiss Bence tervezőgrafikus hallgatónk AUDI-s projektjéről, valamint Czakó Zsolt KakukkFiók c. könyvéről is olvasható még egy-egy cikk.