DC OktatásMozgásra hangolva – Török Norbert animációs projektje

Mozgásra hangolva – Török Norbert animációs projektje

Török Norbert, a Design Campus tervezőgrafikus hallgatójának projektje nemcsak egy izgalmas, generatív látványvilágot képvisel, hanem a néző bevonására is kísérletet tesz. Installációja egy olyan interaktív élményt nyújt, mely az emberi mozgásra reagál. Leírva egyszerűnek tűnhet, de technikai értelemben korántsem volt magától értetődő a megoldás.

Norbi egy – mesterséges intelligencia által irányított animációval dolgozva – olyan technológiát alkalmazott, ami a nézők kezei közti távolságra érzékeny. Ez a távolság határozza meg az animáció dinamikáját: minél közelebb vannak a kezek, annál nyugodtabb és átláthatóbb lesz a kép, míg minél távolabb, annál zsúfoltabb.

De nem csupán a vizuális élményre helyezte a hangsúlyt, a hangzásvilág megtervezése is fontos mozzanat volt. Ahogy az animáció változik a kezek közti távolság függvényében, úgy változik a hozzá kapcsolódó zenei aláfestés is: minél zsúfoltabb a kép, annál nyugtalanítóbbá válik a hangzás, míg a tágasabb, nyugodtabb pillanatokban a zene is lecsendesedik, harmonikusabbá válik.

„Az alkotás folyamatában fontos volt számomra, hogy valami újat hozzak létre, és egy olyan élményt teremtsek, ami felkelti az emberek kíváncsiságát” – mesélte Norbi az alkotói szándékról. „Bár kezdetben egy álmokból inspirált videót terveztem elkészíteni, úgy éreztem, hogy ennél többet is kihozhatok a projektből.” Norbi megoldása tehát nem csak a klasszikus képalkotás és a kortárs technológiák határmezsgyéjén helyezkedik el, de az emberi interakció is központi szerepet kap, ezáltal a szemlélődő aktív részesévé válhat az animáció alakulásának – kísérletezés a javából.

_Szak: Tervezőgrafika BA

_Kurzus: Fotó projekt

_Oktató: Dénes Nóra