DC OktatásFeldobod papír, leesik porcelán. Mi az?

Feldobod papír, leesik porcelán. Mi az?

A címben szereplő kérdésre a rövid válasz ennyi: hajtogatott csempe. A valóságban természetesen jóval többről van szó, mint egy humoros bűvészmutatványról, az anyag „átlényegüléséhez” ráadásul nemcsak kreativitásra, de a klasszikus alkotói mesterfogások ismeretére is szükség van. A cikkben szereplő alkotások elsőéves formatervező hallgatóink – Dörgönye Kíra, Mód Kinga és Veress Lili – munkái.

Tehát milyen lépéseken keresztül válik porceláncsempévé a papír? Először is hajtogatással alakulnak ki a geometrikus felületek, majd szilikon segítségével definiált téri egységgé válnak, hogy később a szilikon magformáról aláfordulásmentes gipsz öntőformák készülhessenek. Utolsó lépésként az öntvények mázazása és égetése következik – így nyerik el végső formájukat a porceláncsempék.

Hajtások

Gipsz alapok

Öntőformák

Csempék

A végeredményt elnézve látható, hogy a formák negatív és pozitív játékával különböző variáció készíthető, az egyes elemek önálló használata mellett pedig számtalan lehetőség nyílik a sorolásra, variálásra, társításra. A papírhajtogatás ugyanakkor csak egy lehetséges kiinduópont a sok közül – ha érdekel, milyen csempék születtek egy köztes, digitális lépés beiktatásával, olvasd el Digitális kézművesség avagy kerámiacsempék egyensúlyban c. cikkünket.

_Szak: Formatervezés BA

_Kurzus: Formastruktúrák

_Témavezetők: Andrási Edina & Keszei Fruzsina

_Borítókép: Dénes Nóra