DesignerblogFőnix a Rába-parton – A Radó-szigeti csónakház revitalizálása

Főnix a Rába-parton – A Radó-szigeti csónakház revitalizálása

A projekt elsődleges célja megmenteni egy csodálatos, régi középületet, hogy mint főnixmadár, feltámadjon hamvaiból – olvasható a nemes célkitűzés Takács-Batta Tibor, Juhász Réka Csenge és Csabai Viola Sára tervpályázati dokumentációjában. Tervezői fókuszuk Győr történelmi városközpontjában, a Radó-szigeten található Hets csónakházra került, amit nemcsak a kor elvárásai szerint gondoltak újra, de tekintettel voltak az épület jelentőségteljes múltjára is.

A revitalizálás mellett talán a legfontosabb szempont az volt, hogy a középület tényleg a köz használatába kerüljön, a helyi közösség birtokba vehesse, így a régi funkciók betöltésével egy időben új szolgáltatási területekkel is felruházzák a komplexumot, amely egész évben élő helyszínné varázsolja a most még elhanyagolt épületet. A 472 négyzetméteres területen fekvő 126 éves műemléki épület csomópontként szolgálhat a természetjáró hazai és külföldi vizitúrázók, valamint a kultúráért rajongó belvárosi közösség számára.

A földszinten vendéglő, teraszos kávézó, kiállítótér, az aktívan sportolóknak öltözők, hajótárolók és mosdóhelyiségek lennének kialakítva, az emeleten pedig tetőterasz és egy négy szállást adó apartman. A magas, meredek partvonalat több terasszal lenne célszerű megnyitni, átjárhatóvá tenni, így az étterem teraszaihoz, napozóihoz szinte közvetlenül kapcsolódnának a vízparti dokkok. A vizes szakaszon kajak-kenu kikötő, 4 hajódokk – víz- és áramvételi lehetőséggel – kap helyet, a látogatók a hajóból kiugorva szinte máris a csónakházban találhatják magukat.

Csatornahajózás újratöltve

A kikötő és fürdőház jól kapcsolódik az európai vízi hálózathoz, a klasszikus csatorna- és nyaralóhajózás megjelenhetne ebben a térségben is. Ideális célpontja lehet a kevésbé sportos, viszont látnivalókat, kulturális programokat kedvelő vízi turistáknak egy Bécs-Pozsony-Győr-Komárom-Esztergom-Visegrád-Budapest útvonalon.

Kapcsolat az élő vízzel

Mi sem lehetne megnyerőbb, mint egy csodásan helyreállított, modern turisztikai funkciókkal felszerelt épületben újjáéleszteni a régi hagyományokat? A tájhoz és az épülethez is érzékenyen simuló úszó fürdőház és szauna is megjelenik, amely csodás látképet nyit a történelmi városrészre.

Étel és ital

Az étterem árfekvésétől egy olcsóbb vendéglátóipari egység elhelyezése is kulcsfontosságú az ilyen komplexumok esetében. Éppen ezért kávé, pékáru, egyszerűbb cukrászipari készítmények és főként gyorsan elkészíthető ételekkel várná a látogatókat a büfé.

Négy csillag, négy szoba

A szállodai szobák a kis létszámú csapatépítés, a személyes elvonulás, vagy az esküvők kiszolgálása miatt kerültek a koncepcióba, ezzel nemcsak közösségi, pro bono, hanem piaci megfontolások szerint is szélesíthető a szolgáltatási paletta.

Parti föveny, ahol helyreáll a rend

A vízparti növények sajnos eltűntek a partszakaszról a korábbi kőszórás miatt, pedig a gazdag növényzet nemcsak dekoratív, hanem a sziget természetes klimatizációjához is hozzájárul. A partot növényzettel tarkított akadálymentes lejárón keresztül is meg lehet közelíteni, így a természet közelsége elérhetővé válhat lényegében bárkinek.

Két keréken és vízen

A teljeskörű mobilitás érdekében a kikötőt célszerű bekapcsolni a város közlekedési vérkeringésébe, de természetesen csak olyan módon, ami továbbra is tükrözi az egyediséget és a környezettudatosságot. Ennek szellemében az épület egyben kerékpárállomássá is válhat a közösségi bringarendszerben.

Zölden minden emberibb

A szauna tetején integrált napelemek segítik a komplexum energiaellátását, de a hűtésére ott a Rába vize is. Egy keringtető és hőcserélő rendszer segítségével az üzemeltetési oldalon minimális költséggel megoldható a ház hűtése, akár felületi, akár fan-coilos rendszeren keresztül.

_Takács-Batta Tibor, Juhász Réka Csenge és Csabai Viola Sára a Designcampus Építőművészet BA hallgatói

_A projekt a CheckINN Revitalizátor Ötletversenyének keretében készült el

A hozzászólások lezárva.