DC OktatásHáz a mamának – Caspar Schols multifunkciós kabinháza

Ház a mamának – Caspar Schols multifunkciós kabinháza

Caspar Schols holland származású designert édesanyja kérte meg, hogy tervezzen számára egy kabinházat a kertjébe, ahova elvonulhat, összejöveteleket szervezhet, vacsorákat tarthat a természet közelségében, valamint az unokákat is elszállásolhatja. A háznak tehát számos funkcióhoz, valamint az időjáráshoz is igazodnia kellett – tervezői kihívás a javából. Brassai Csenge másodéves építész hallgató esszéje.

A cél egy értékesíthető, teljesértékű lakóház tervezése volt flatpack formában, amely a világ bármely pontján felépíthető, lebontható és újraépíthető. Az első prototípus az ANNA Origin nevet kapta, 2021-től a hollandiai Holenbergben bérelhető is. A ház teljesen zárt, hangulatos menedéket biztosít esős, szeles, hideg vagy viharos időben, ideális hely a kandalló melletti filozofáláshoz, játékhoz, íráshoz, történetmeséléshez.

Naposabb idő esetén a fa védőburkolat elcsúsztatható, így a kabinház lakói kiélvezhetik a napsütést esőtől és széltől védve. Nyáron ráadásul az üveghéj is kicsúszhat, ami egyfajta szabadtéri életteret hoz létre: az ágy, a kandalló és a bútorok szinte eggyé válnak a természettel – ezt nevezték el bulivacsora módnak. Az üveghéjak kicsúsztatásával egyébként 45 négyzetméteres belső terek jönnek létre, ami elegendő helyet biztosít egy tíz méter hosszú asztalnak és legalább 30 vendégnek.

Alapozás

A gyors összeszerelésének köszönhetően a már-már nomád helyeken is használható, a kabin meglepően könnyű, így a legtöbb esetben nincs szüksége alapozásra, habár egyes talajtípusoknál a csavaros alapozás elkelhet azért.

Szállítás

A kabin azzal a szándékkal készült, hogy bármikor szétszedhető és áthelyezhető legyen, így tulajdonképpen a világ bármely pontján megépíthető – akár egy darabban, akár konténerbe szerelt lapos csomagként szállítható.

Anyaghasználat

Az építkezéshez csak kiváló minőségű természetes anyagokat használnak: a külseje fenntartható gazdálkodásból származó szibériai vörösfenyőből készült, a belső terek nyírfa rétegelt lemezt kaptak a tartós minőség és a világos tónusok érdekében. A legtöbb fa kezeletlen, a fenntarthatóság jegyében pedig szigetelésként fűrészport használtak.

Felszerelés

Az ANNA kabin fedett, zuhanyzós fürdőszobával és külön vízöblítéssel ellátott WC-vel, teljesen felszerelt konyhával, rengeteg tárolóhellyel és két franciaággyal rendelkezik. Ahhoz, hogy teljesértékű lakóházzá váljon, központi fűtéssel is felszerelhető, de önellátó off-grid változatban is elérhető: tűzfűtéses kazánnal, napelemes hálózattal és a szennyvízkezelő rendszerrel.

Variációk

A koncepció rugalmassága nemcsak a szerkezetben, hanem a különféle felhasználási módokban is megmutatkozik. Az ANNA stay négytagú család számára alkalmas, az ANNA meet egy üres, több- funkciós platform, amely sokféle tevékenység befogadására képes, a harmadik pedig az ANNA me, amely az egyedi igényekhez mérten testreszabható.

_Szak: Építőművészet BA

_Kurzus: Anyag és szerkezettan

_Témavezetők: Karácsony Tamás & U. Nagy Gábor

_Fotó: Tõnu Tunnel & Jorrit ‘t Hoen