DesignerblogPlastic Bank

Plastic Bank

Halasi Rita mutatta nemrég inspiráló példaként David Katz szuggesztív előadását.
A „szociális műanyag” mintájára a „szociális szemét” (ez magyarul kicsit hülyén hangzik), úgyhogy inkább „szociális hulladék”, mint fizető eszköz gondolata aktuális most ebből leginkább. Számtalan dologra kiterjeszthető, amit pazarlunk és amivel a környezetünket terheljük. A világnak azokon a helyein, ahol a mélyszegénység mérséklése is összekapcsolódik ezzel, ott evidensebb, de bizonyos, hogy nálunk is lehet a Plastic Bank mintájára vagy adaptálásával modellt indítani. Most gyűjtjük a szemetet, majd elássuk vagy nagy hegyeket rakunk belőle és „rekultiválás” címén beültetjük. Úgy teszünk, mintha ez rendben lenne csak azért, mert éppen nem a szél fújja szét, vagy nem a folyók hordják össze egy kupacba. Közben pedig érték is lehetne – alapanyagként is, megélhetésként is, sőt egyfajta értékmérőként is -, ami viszont közvetlenebbül formálja a szemléletet.

Ahogy azt Soltra Tamás fogalmazta – a szemét nem más, mint „nem a helyén lévő anyag”. Anyagot nem tudunk teremteni, azzal gazdálkodunk, ami a bolygónkon van – jól vagy rosszul. Ha az, amit elveszünk több mint, amit visszajuttatunk, akkor hulladékot (szemetet) termelünk – lerakókba, erdőszélekre, folyókba, az óceánokba. A legfőbb szeméttermelő a pazarlás – a felesleges fogyasztásban, az azt kielégítő (és gerjesztő) iparokban, szolgáltatásokban és marketingben, a szükségtelenül megépített négyzetméterekben és elhasznált energiában, az indokolatlanul létrehozott és tárolt bitekben, mega-,  giga-, terabájtokban, stb. Nem lehetünk tehát ökonomikusak anélkül, hogy ökologikusak lennénk, de nem lehetünk (nem vagyunk) környezettudatosak sem, ha nem tudunk helyesen gazdálkodni a javainkkal.

Mindez a fejekben kezdődik – a megfogalmazott szándékban, a tervezésben, designban és legfőképpen abban, hogy mennyire tudunk okos és hatékony működési (életvezetési) rutinokat létrehozni. Erre jó példa a The Plastic Bank.

A kép forrása és a gondolat kiteljesítése a következő linken: plasticbank