DC HírekPartizan Architecture _ Design Open 3. előadás és beszélgetés

Partizan Architecture _ Design Open 3. előadás és beszélgetés

Fehér ház, fehér havas tájban. Danyi Balázs 2019-es képsorozata egy Brennbergbányára készült családi házról volt az első, ami szélesebb körben felhívta a figyelmet a Partizan Architecture működésére. Az építészet iránt érdeklődők azonban már az egy évvel korábban felkapták a fejüket egy szokatlan játszószoba láttán. Budapesten, a Jézus Szíve Jezsuita Templom egyik oldalhajójában a misén résztvevő fiatal családosok számára alakított ki a Müllner Péter és Major Zoltán tervezőpáros olyan teret, ami egyszerre volt elegáns és játékos, a történeti környezetbe illeszkedő, de mai, profán funkciója ellenére mégis valahogy helyénvaló.

Családi házak Brennbergbányán és Tinnyén


Azóta minden évben elkészül egy-egy olyan alkotás, amit érdemes megismerni: minimális berendezéssel kialakított hostel szobák, friss és nyers közösségi terek, installációk, kis költségvetésből épülő családi házak. Az alkotópáros munkái azonban nem csak frissességük miatt érdekesek, hanem mert megközelítésük újdonságértéke mögött érzékelhető a mély és elkötelezett elméleti tudás és az alázat a korábbi korszakok és a változó használat iránt. Mindez átütő erővel volt érzékelhető legújabb munkájuknál, a Csaba László építész által 1961-ben Cserpépváraljára tervezett Munkás Szent József katolikus templomocska felújításán. A felújítás szellemiségéért a Partizan Architecture 2023 novemberében elnyerte a Média Építészeti Díja fődíját és közönségdíját is, majd decemberben munkájukért Pro Architectura díjban részesültek.

Madárles, installáció


Magukat így mutatták be a Design Campus előadására készülve: A Partizan Architecture 2013 óta működik Budapesten. Az elnevezés a partizán hadviselés eszközeire utal, amelyek újraértelmezése tükrözi a csoport tervezési problémákhoz való hozzáállását. A hagyományos építészeti feladatok mellett az iroda tevékenységei közé tartozik a belsőépítészet, illetve a bútor- és installációtervezés. Emellett a Partizan működésének szerves részét képezi a folyamatos kutatómunka és az oktatás, aktuális kutatási témáink a transzkulturális építészet, valamint a használati szempontból fenntartható lakóépületek tervezési elvei. Az irodát jelenleg Major Zoltán és Müllner Péter alkotja, mindketten a Debreceni Egyetem Építész Tanszékének tanársegédei. Az előadás során különböző léptékeken keresztül mesélünk az iroda munkásságáról.

_Időpont: 2024. 03. 26. 19:00-21:00

_Helyszín: 9025 Győr, Töltésszer utca 13. Science Park, földszinti konferenciaterem

_Az esemény ingyenes és nyilvános

Kulcsszavak: