DC KutatásMycelium design – az első lépések

Mycelium design – az első lépések

A mycelium design egy feltörekvő, kortárs „furcsa” tervezési és kivitelezési mód, ami aktívan használ gomba micéliumot a kialakítandó tárgyak, objektumok létrehozásához. A micéliumot tulajdonképpen élő ragasztóanyagként alkalmazza mindenféle cellulóz alapú táptalajhoz, majd a gombatest kifejlődése előtt – amikor a micélium-táptalaj elegy a legkeményebb – elöli az egész konglomerátumot létrehozva egy fehérje/táptalaj hibrid mátrixot.
A Design Campus-on 2021 novemberében elindítottunk egy kísérletsorozatot, amivel a szakemberek, szakirodalom és az internet nyilvános adatbázisaiból hozzáférhető információk alapján körüljárjuk a mycelium design lehetőségeit, megismerjük az eljárást.

Az első kísérlet a micélium oltásának megismerését célozta. Szerettünk volna létrehozni fertőzésmentes (idegen gomba/baktérium elszaporodását nélkülöző) micélium telepeket. A beoltáshoz szükséges csírát (laska és pecsétviaszgomba) Szili Istvántól vásároltuk, aki sok kedves tanáccsal látott el minket.

Sorra vettük a lehetséges táptalajokat és a legígéretesebbnek a bükkfa fűrészpor tűnt, amit magas nyomáson és hőmérsékleten (tehát remélhetőleg csíramentesen) brikett formájában lehet megvásárolni például az OBI-ban. Ezen túl begyűjtöttünk kender zuzalékot, különféle kender alapú egyéb táptalajokat, cellulóz alapú macskaalmot, vattát, kartonhulladékot és kókuszörleményt. A mycelium design igazán vonzó lehetősége, hogy hulladék anyagokkal (kávézacc, kartonhulladék, pamuthulladék, stb.) is „működik”. Távlati célként ezek alkalmazását is kitűztük, elsőre azonban a biztos kombináció és munkamenet kikísérletezése volt a feladat.

A bükkfa fűrészporon a laska oltóanyagból (micéliummal átfuttatott gabonaszem) kifejlődő gombafonál hamar megindult és néhány nap után jól látszott, hogy a tökéletesen steril körülmények nélkülözésével is elérhető az ideálisan átfuttatott szerkezet.

„Ellenpróbaként” néhány táptalaj téglát nem oltottunk be, hogy megvizsgáljuk a levegőből a téglán elszaporodó életformák életképességét: