DC KutatásMycelium design – 2. hét

Mycelium design – 2. hét

A Design Campus-on 2021 novemberében elindítottunk egy kísérletsorozatot, amivel a szakemberek, szakirodalom és az internet nyilvános adatbázisaiból hozzáférhető információk alapján körüljárjuk a mycelium design lehetőségeit, megismerjük az eljárást.

Az első oltási kísérletben elszaporodó laska micélium olyan állagot eredményezett a táptalaj téglában, hogy az első tégla késznek tűnt. Kifordítottuk az edényből kitéve a környezet alacsonyabb páratartalmának, amitől az elkezdett kiszáradni.

A következő oltási kísérlet során – mivel a laska micélium bátran fejlődött az első alkalommal beoltott táptalajon – több további lehetőséget is megvizsgáltunk. Felhasználtuk a különféle kender zuzalékot/szálat, kipróbáltuk a kókuszrostot, az újrahasznosított cellulóz macskaalmot, a Tesco-ban vásárolt pamutvattát és kísérletet tettünk a steril körülmények további lazítására hidrogén peroxid alkalmazásával. Ez alkalommal a pecsétviasz oltóanyagot használtuk minden táptalajhoz.

Petricsészéket töltöttünk fel a micélium-táptalaj keverékkel, hogy a legjobban tudjuk megfigyelni a micélium terjedésének jellegét, ezen túl a laskánál használt fél literes téglák kialakítására szolgáló edényeket is bevetettük.