DC HírekDivatbemutató, kivételes projektek és frissdiplomások búcsúztatója a Kockában

Divatbemutató, kivételes projektek és frissdiplomások búcsúztatója a Kockában

A Design Campus elmúlt félévének legjobb alkotásaiból nyílt kiállítás a Science Parkban, a rendhagyó esemény egyik különlegessége, hogy a divatbemutatóval egybekötött tárlatnyitó után az intézmény első végzőseit is ünnepélyesen elbúcsúztatták egy szimbolikus gesztussal – Papp Zsolt beszámolója.

A Széchenyi István Egyetem 2021 szeptemberében indította el designképzéseit a legfrissebb kreatívipari trendek figyelembevételével. A jövő szakembereit – építőművészeit, formatervezőit, tervezőgrafikusait – képzik az intézmény Művészeti Karán alap- és mesterfokon. Az elmúlt néhány év igazolta a szakok elindításának helyességét, hiszen számos hallgatói siker, más karokkal megvalósított gyümölcsöző együttműködések és igazi műremekek jellemzik a Design Campus tevékenységét. Utóbbiakból, vagyis a legjobb hallgatói művekből nyílt kiállítás az egyetem Győri Innovációs Parkjában, ahol a most záruló tanévben az említett képzések is otthonra találtak.

A rendhagyó kiállításmegnyitó a hallgatók kollekcióit felvonultató divatbemutatóval kezdődött, majd dr. Somogyi Krisztina, az Elméleti és Alapképző Tanszék vezetője köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, a Kockában képzéseik mellett olyan rendezvények is helyet kapnak, amelyek révén a szélesebb győri közvélemény előtt is megmutathatják értékes tevékenységüket. A június végén megnyílt tárlaton tablók, bélyeg- és könyvtervek, építészeti térkompozíciók, arculati elemek, fotóművészeti alkotások, tipográfiák, plasztikák és további különlegességek láthatók.

„Nemrégiben ugyanebben a különleges térben tekinthettük meg a végzős hallgatók diplomamunkáit, most pedig már valamennyi évfolyam fiatal művészeinek legjobb alkotásait csodálhatjuk ugyanitt”

– mondta el U. Nagy Gábor, a Művészeti Kar tudományos és kutatási dékánhelyettese, az Építőművész Tanszék vezetője. Hozzátette, a kiállításon a design különböző megjelenési formáit láthatjuk, de nemcsak egyszerű tárgyakat, hanem magát a kultúrát.

„Egyetemünk egyik legfőbb célkitűzése, hogy a modern technológiákat a fenntartható jövő szolgálatába állítsa. Ezt támogatja a Design Campus Kompetenciaközpont, valamint az, hogy június 1-től a Design Tanszék négy önálló tanszékként működik tovább – Építőművész, Formatervező, Tervezőgrafika, valamint Elméleti és Alapképző Tanszék –, erősítve és még jobban megjelenítve képzéseinket, kompetenciáinkat. Örülünk, hogy hallgatóink és oktatóink olyan innovatív fejlesztések aktív részesei, mint a MedTech Egészségtechnológiai Campusunkon megvalósuló, a Pető-módszer hatékonyágát segítő berendezések és orvostechnológiai eszközök megalkotása. Az elmúlt években elnyert formatervezési és tervezőgrafikai szakmai díjak is igazolják, hogy a karaink közötti együttműködések milyen eredményekre vezetnek, és hogy mindehhez mennyit tudnak hozzátenni a tehetséges hallgatók” – fogalmazott dr. Kovács Zsolt. A Széchenyi Egyetem általános és oktatási elnökhelyettese az intézmény dizájnszakjainak alap- és mesterképzésében részt vevő első végzőseihez is szólt, akik – mint kiemelte – miközben alkotnak, szakmai tudásukkal, művészi érzékükkel a győri egyetemet is hirdetik a világban. „Remélem, gyakran visszatérnek majd hozzánk, és személyes példájukkal mutatnak utat a következő generációknak. A sokszoros túljelentkezés arról árulkodik, hogy szép számmal követnék önöket” – mondta.

„A designképzés – amellett, hogy az innovációra és a versenyképességre összpontosít – lehetőséget kínál arra, hogy a helyi közösség és a kar hallgatói között kreatív együttműködések alakulhassanak. A kulturális és társadalmi fejlődésben is nagy szerepet vállalhat a Design Campus, amely akár művészeti központtá is válhat, élénk, inspiráló közeget teremtve a győrieknek. Ez a kiállítás is azt mutatja, hogy a képzés hozzájárul a helyi kulturális élet gazdagításához”– húzta alá Radosza Attila képzőművész, az Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék docense. Beszédében kitért arra is, hogy mindennapjainkat designerek által tervezett tárgyak között töltjük, vagyis a tervezőművészet magában foglalja az élet szinte minden területét. „Ezért a Design Campuson a művészet és a tervezési elvek integrációját helyezik előtérbe, a tanárok hangsúlyozzák a hallgatók és a különböző szakterületek együttműködését, miközben a művészeti világban betöltött szerepük is tükröződik oktatásukban” – sorolta a képzés sajátosságait Radosza Attila.

Az ünnepségen hallgatói díjakat adtak át, végezetül az oktatók és a szaktársak búcsúztak a győri designképzés első végzőseitől.

Az Elméleti és Alapképző Tanszék hallgatói díjai

  • Ratkovic Mária Ljubica (BA3 tervezőgrafika) – közösségért, közösségi események szervezéséért végzett munkájáért
  • Szentgyörgyvári Ivett (MA2 tervezőgrafika) – szakdolgozata kiemelkedő és elmélyült kutatásáért, amely a mestermunkájába is szervesen beépült
  • Alpár Boróka (BA2 építőművész) – tudományos kutatásban végzett kiemelkedő munkájáért, amelyet TDK-dolgozatban ismertetett.
  • Bihari Boróka (BA3 építőművész) a szakdolgozatában bemutatott elmélyült kutatási munkájáért

A Tervezőgrafika Tanszék hallgatói díjai

  • Best of the best díj: Baradits Janka (BA2) – az egész féléves munkájáért
  • Diplomadíj: Ratkovic Mária Ljubica (BA3) és Kollár Jázmin (BA3)

A Formatervező Tanszék hallgatói díjai

  • Veress Lili (BA2) – féléves teljesítményéért
  • Julia Braga Azevedo (MA angol) – féléves teljesítményéért

Az Építőművészeti Tanszék az egyéni díjazás helyett közös bécsi tanulmányúttal ismeri el valamennyi hallgatójának teljesítményét.

_Fotó: Dénes Nóra

Kulcsszavak: