DC HírekKépépítés – Megnyílt Gollowitzer Szabina kiállítása

Képépítés – Megnyílt Gollowitzer Szabina kiállítása

Régóta figyelem, fotózom, rajzolom a környezet adta, véletlenül szembejövő részleteket, szelvényeket: leggyakrabban csontokat, fákat, sziklák érdekes töredékeit, néha pedig olyan mesterséges, ott felejtett tárgyakat, mint egy halászháló vagy valamilyen műanyag hulladék, amit kollázs-szerűen továbbépíthetek – Gollowitzer Szabina kiállításához fűződő alkotói kommentárját közöljük.

Farsang Sándor festőművész, néhai mesterem egyszer ezt mondta: Ki kell menni a természetbe és figyelni! Ott már minden készen van. Tanácsát megfogadva – az ember, mint ábrázolandó lény hanyagolásával – a természetből merített részletek és az absztrakció határai kezdtek el érdekelni. Nem tónusokban, árnyékolt vagy megvilágított formákban gondolkodom, a plasztikai illúziót elengedem, a sík kompozíció drámai erejét szeretném továbbfejleszteni. Doktori kutatásom tervezett címe is erre reflektál: A nyomtatott grafika léptékváltozásai a dekonstrukció és konstrukció vizsgálatában.

Maga a tény, hogy nem egyben van a nyomathordozó matéria, hanem elemekből áll össze, amit nyomtatás után lehet először dekonstruálni, szétválasztani, majd felépíteni, optikai értelemben is kihívás, mert minden hordozó felület másképp viselkedik. Úgy gondolom, az optikai konstrukciót segíti a geometrikus rend. A geometria beemelése keretet ad, összefog, rendet tesz a káoszban. A kiállítás ezért kapta a Képépítés címet. A minimalista geometria és az organikus grafikai világ ellentétben állhat egymással, de együtt új valóságot teremthetnek. Ösztönzöm a nézőt, hogy aktívabban nézze a képeket, ne egyetlen pontból próbálja meg összeállítani a látványt és az érzeteket, hanem mozogjon nyugodtan a befogadói térben. Az pedig külön öröm számomra, hogy az Apáczai Csere János Karon valósulhat meg a kiállítás, mivel szüleim ebbe az épületbe jártak egyetemista éveik alatt.

_A kiállítás szeptember végéig megtekinthető a Széchenyi István Egyetem, Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar Cziráki Lajos kiállítóterében (9022 Győr, Liszt Ferenc utca 42.)

Kulcsszavak: