DC OktatásÓrától az ördögig – Válogatás a tervezőgrafika kipakolás munkáiból

Órától az ördögig – Válogatás a tervezőgrafika kipakolás munkáiból

A féléves kipakolások lezárultával a következő bekezdésekben bemutatunk néhány olyan kiemelkedő projektet, amelyek nemcsak egyedi látásmódot és alapos háttérkutatásokat tükröznek, hanem azt is felvillantják, hogy a Design Campus tervezőgrafikusait milyen témák és (forma)világok érdeklik. Négy hallgató, négy különleges projekt: Baradits Janka, Varga Verita, Tóth Antónia és Szecsődi Zsófia munkái következnek.

Baradits Janka: Tik-tak Clock

A Tik-tak Clock c. projektben Janka a digitális óraszámlapok tervezésére összpontosított. A cél egy olyan weboldal létrehozása volt, ahol ezek az órák valós időben működnek. Janka két analóg és egy digitális órát tervezett, amelyekhez saját betűtípusokat is készített. Az első analóg óra római számokat használ, míg a digitális óra számjegyei egyedi, egymásba illeszkedő formákkal rendelkeznek, így a számok egymásutánisága kellemes a szemnek, könnyen követhető.

Varga Verita: DEVOLUTION

Verita projektje, a DEVOLUTION, az ördög ábrázolásának evolúcióját mutatja be különböző kultúrákban, vallásokban és mitológiákban. A kutatás során Verita megvizsgálta az ördög különböző megjelenésmódjait, kezdve a bibliai kígyótól a kecskén át egészen a sárkányig. Emellett különböző korcsoportok szerint kérte meg ismerőseit, hogy rajzolják le, miképpen képzelik el az ördögöt. A projekt részeként Verita piktogramokat tervezett, amelyek sormintákba és terülőmintákba rendezve jelennek meg, a fiktív kiállításon interaktív falat helyezett el, ahol a látogatók is hozzájárulhatnak saját rajzaikkal, folyamatosan bővítve a projektet. Verita a projektet egy csokoládé csomagolás tervezésével egészítette ki, amely az ördög ételének („Devil’s food”) nevezett puszedli inspirációjára készült.

Tóth Antónia: Lencsi

Antónia projektje, a Lencsi az önkifejezésre, trauma feldolgozásra és alkotásra helyezi a hangsúlyt. Antónia a gyerekkori rajzai és a négy év alatt felgyülemlett több mint 2000 jegyzete alapján alkotta meg grafikáit. A grafikák egy általa írt p5js program segítségével készültek, amely a gyerekrajzok véletlenszerűségét mimeli. A poszter és a „Lencsi” névre hallgató kiadványok ezekből a grafikákból és gondolatfoszlányokból épülnek fel. A programozott, mégis szabadkézi rajzok a gyermeki öntudatlanságot idézik, miközben a jegyzetek és grafikák összekapcsolódnak, egyedi vizuális identitást teremtve.

Szecsődi Zsófia: Bélyegek

Zsófia vállalása száz egyedi bélyeg megtervezésére irányult. Bár korábban nem volt különösebb kötődése a bélyegekhez, érdekes felületnek találta őket, így a magyar ábécé 44 kis- és nagybetűjét, 10 számot, egy kérdőjelet és egy felkiáltójelet tervezett meg. A tervezési folyamat során kísérletezett a színekkel és a betűformákkal, manuális és digitális technikákat is alkalmazva. A bélyegeket kinyomtatta és lézervágóval készítette el a szegélyeiket. A kész bélyegekhez dobozt tervezett, és egy stop motion videóval zárta le a projektet.

_A projektek a Design Campus Tervezőgrafika BA képzésén készültek