DC KutatásMycelium design – 5. hét

Mycelium design – 5. hét

A Design Campus-on 2021 novemberében elindítottunk egy kísérletsorozatot, amivel a szakemberek, szakirodalom és az internet nyilvános adatbázisaiból hozzáférhető információk alapján körüljárjuk a mycelium design lehetőségeit, megismerjük az eljárást.

A 2021/22 I. szemeszter végén, a kipakolás utolsó napján, a karácsony előtti utolsó egyetemi héten véget vetettünk minden micélium blokk fejlődésének. A pecsétviaszgomba termőtestek is elkezdtek kifejlődni – teljesen más módon és formát öltve, mint a laska. A laska és pecsétviaszgomba téglák immár két-, három- és négyhetes állapotukban is rendelkezésre állnak.

A petricsészékből kifordított táptalaj/micélium-korongok egészen érdekes, sült-tojás szerű állagot mutatnak. Nedves állapotukban rugalmasnak tűnnek, hajlíthatóak, benyomhatóak. Januárban visszatérve kiszárított formájukban is megvizsgáljuk őket.

A második oltáskor a 2021.11.12.-2021.12.16. időszakban egy petricsészében tartott, fűrészpor-pecsétviasz kombinációt egy időzített fényképezőgéppel óránként fotóztunk. Az ebből készített animáció jól mutatja a micélium fejlődését. Az utolsó képeken a pecsétviaszgomba kezdemények jelennek meg a petricsésze szélein.

 

 

A következőkben, februártól a fenti tapasztalatok birtokában kísérletet teszünk designtárgyak készítésére a micélium bevonásával. Ehhez át kell gondolni a szükséges formákat – mert valószínűleg erős tömörítésre lesz szükség a táptalaj/oltóanyag állagát illetően. A kialakítható formák közvetlen összefüggésben vannak ezzel a folyamattal – illetve minden idei tapasztalatot igyekezni fogunk precízen, számszerűsíthetően megvizsgálni.